STIPEL-examens - Normec Certiprotect

STIPEL-Examens

Om eenheid te creëren in aanbod van opleidingen en examens in elektro-, warmte- en gastechniek, heeft Stipel (Stichting Persoonscertificatie Energietechniek) een uniform systeem opgezet. In dit systeem zijn de eisen vastgelegd waaraan moet worden voldaan om in aanmerking te komen voor een persoonscertificaat. Zo is er meer duidelijkheid over wat technici moeten weten om veilig te kunnen werken aan installaties. Er zijn verschillende soorten certificaten. Welk certificaat precies nodig is, is afhankelijk van het vakgebied en de rol die vervuld wordt.

Industrie & Utiliteit

De energieproductiesector en industrie- en utiliteitssector vallen op het gebied van veilig werken in elektrotechniek onder Stipel Industrie & Utiliteit (I&U).

Voor Industrie & Utiliteit zijn de leerdoelen uit het Stipel certificatieschema voor laagspanning gebaseerd op NEN 3140 en voor hoogspanning op NEN 3840. De certificatieschema’s voor de netbeheerders zijn gebaseerd op de BEI BHS en de BEI BLS.

Examens

Laagspanning (NEN 3140)

Hoogspanning (NEN 3840)

Hoog-/Laagspanning (NEN 3140/3840)

Energievoorziening (PCE/BEI)

De netwerkbedrijven vallen onder Stipel PCE (Persoons Certificering Energiebedrijven). Er zijn verschillende certificaten in de laag- en hoogspanning.

Stipel PCE (persoonscertificering energiebedrijven) is de certificering die wordt toegepast door en voor alle energiebedrijven in Nederland, maar ook voor toeleveranciers van deze bedrijven. PCE is gebaseerd op de BEI BLS of BEI BHS.

PCE Gas

In de gastechniek zijn er aparte veiligheidsexamens. De certificatieschema’s voor gas zijn gebaseerd op VIAG (Veiligheidsinstructies Aardgas).

PCE Gas certificering is bedoeld voor technici die werkzaam zijn voor energiebedrijven en bedrijven in de infrastructuur. De opleiding richt zich specifiek op werkzaamheden aan gasleidingen en gasinstallaties.

Bent u opleider?

Op zoek naar een erkend examenbureau voor het afnemen van (Stipel) veiligheidsexamens? Dan bent u bij ons aan het juiste adres. Normec Certiprotect werkt als onafhankelijk examenbureau samen met verschillende opleiders. Dankzij ons grote netwerk van examinatoren zijn wij flexibel met het inplannen van examens. Examenkandidaten kunnen dus altijd op korte termijn bij ons terecht. Ook in het weekend of in de avonduren.

Neem contact met ons op
Bent u opleider?
Nieuwsbrief

Weten wat er speelt in de branche? Schrijf u in voor onze periodieke nieuwsbrief en blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte